Napisano Listopad 25, 2018 · Zgłoś post Zaliczki mam reszta cisza mało tego przyszło pismo Mam się uzbroić w cierpliwość na suszone Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 25, 2018 · Zgłoś post Zalica wpłyneła,suszowe czekam za podpisem od wojewody Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 26, 2018 · Zgłoś post Zaliczka wplynela Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 26, 2018 · Zgłoś post Brawo Ty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 26, 2018 (edytowany) · Zgłoś post za 4 dni wszyscy powinni mieć ,chyba że kontrole mieli i coś nie pasuje Edytowano Listopad 26, 2018 przez miwigos Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 10, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Cześć, mam problem odnośnie uprawy pola, które było "prowadzone" w ekologii. Prowadzone to znaczy że nic się na nim nie robiło. Kompletnie. Były wysiewane mieszanki a w roku ubiegłym gryka. Co było zasiane to zarosło potem przeważanie talerzowanie/orka. W tym roku pole zostało przejęte, ekologia skończona. Klasa gleby to pewnie koło IVa/b. Ma ktoś pomysł w co uderzyć na takim kawałku (ok. 10ha)? Siać na wiosnę owies? Badań nie ma robionych, więc nie jestem w stanie powiedzieć co siedzi w tej glebie. Edytowano Luty 14, 2019 przez jarki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 10, 2019 · Zgłoś post kukurydze. Najlepiej wyczyścisz pole z chwastów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 10, 2019 · Zgłoś post Kukurydza nie wchodzi w grę. Chodzi mi o rośliny zbożowe/strączkowe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 11, 2019 · Zgłoś post 15 godzin temu, isentor napisał: W tym roku pole zostało przejęte, ekologia skończona. Klasa gleby to pewnie koło IVa/b Przejąłeś 10 ha i nie wiesz jaka to klasa ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 11, 2019 · Zgłoś post Stawiam na IVa-b. Badania jeszcze nie były robione. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 11, 2019 · Zgłoś post A wypis z rejestru gruntów? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 11, 2019 (edytowany) · Zgłoś post W rejestrze IVb, ale po tym co się działo na tej glebie to nie wiem czy się nie zmieniło. Ziemia była prowadzona pod dopłaty, więc sianie talerzowanie + chwasty. Edytowano Luty 11, 2019 przez isentor Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 11, 2019 · Zgłoś post Powiedz co z ciebie za rolnik tylko szczerze Bo inaczej rozmowa nie ma sensu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 11, 2019 · Zgłoś post Właśnie obroniłem inż. z Rolnictwa. Ziemia, o której mowa ma być przejęta przez tatę. Łącznie mamy około 110 GO, a o tym kawałku mamy niewiele informacji. Staram się zaczerpnąć informacji na forum, ale Twój ton wypowiedzi wydaje się bardzo butny/lekceważący. Albo obrzucamy się jadem albo jesteśmy dorosłymi ludźmi i prowadzimy rozmowę na poziomie. Więc mogę liczyć na pomoc? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 11, 2019 · Zgłoś post No to jak obroniłes inz. z rolnictwa to wiesz co powinieneś siac, tak jak pisales straczkowe/zboża (owies). Także nie wiem jak tu możemy pomóc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 11, 2019 · Zgłoś post Chcę się upewnić, może ktoś ma jakiś odważniejszy pomysł? To że obroniłem inż. nie znaczy, że wiem wszystko ;) Według mnie warto najpierw wysłuchać wielu opinii, zanim podejmie się decyzję, aby ta była jak najtrafniejsza ;) A więc owies, ze strączkowych łubin wąskolistny czy może coś innego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 11, 2019 · Zgłoś post 6 godzin temu, isentor napisał: W rejestrze IVb, ale po tym co się działo na tej glebie to nie wiem czy się nie zmieniło 28 minut temu, isentor napisał: Właśnie obroniłem inż. z Rolnictwa. Gdzie tego uczą Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 11, 2019 · Zgłoś post Że gleba może zostać wzbogacona lub wyjałowiona przed nieodpowiednią agrotechnikę? Post dotyczy propozycji uprawy pod daną glebę nie uczelni. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 12, 2019 · Zgłoś post Z VI klasy nie zrobisz III, tak samo z IVb nie zrobisz, o to chyba @jarki chodziło Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 12, 2019 · Zgłoś post Oczywiście z tym się zgadzam, możliwe że źle się zrozumieliśmy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 12, 2019 · Zgłoś post Nie znasz pola - masz trochę czasu badanie gleby na szybko i decyzję jak słabo to owies lub peluszka, jak wyniki w normie i nie za kwaśno jęczmień jary lub groch. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 13, 2019 · Zgłoś post ... u nas miał kiedyś taki jeden jaja "ekologiczne", w pszenicy tyle chabru i maku było że na ziołach by wyszedł lepiej jak na tym zbożu :)... i zrezygnował z tego, teraz ponoć produkuje jajca konwencjonalnie... ogólnie sam trochę stosuję środków dopuszczonych w ekologii chociażby przy uprawie truskawek i mnie się wydaje że wyjałowienie i oranie raz w roku dla dopłat to z ekologią ma niewiele wspólnego... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 13, 2019 (edytowany) · Zgłoś post Miastowe majo $$$ i se ziami nakupio żeby dopłaty za darmo brać Jak im przyjdzie produkować normalnie żeby dostać dopłaty to mają problem https://mobile.natemat.pl/140915,jak-zaczac-kosic-rolnicze-doplaty-poradnik-dla-miastowego-w-4-krokach @arszczecin u Was było najwięcej fachowców ? Nadal tak jest ? Ogólnie to powiem Wam że jeśli ktoś bardzo ekstensywnie uprawia Ziemia wypoczywa i może być w lepszym stanie od wielu na max ciągniętych Problemem jest ten herbapol tam jest nasion chwastów na dwa pokolenia Edytowano Luty 13, 2019 przez jarki Uprawa dopłat bezpośrednich Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 13, 2019 · Zgłoś post ... jarki u nas jak ktoś bierze ugór w dzierżawę to mówią że w pierwszym roku od razu pszenicę albo buraki zasiać bo właśnie ziemia wypoczęta... i wolałbym taki ugór niż pole które niby było orane ale przez kogoś kto się nie umiał tym zająć... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Luty 13, 2019 · Zgłoś post Tak tak. W pierwszym roku rekordy pól zwykle osiagam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach