gom

Pogoda

7381 postów w tym temacie

W lipcu będzie padać. Wozić teraz i gruber, wyrównać przed siewem tak jak piszesz. Ja pod soję nie ruszałem, poszło glifo na dzierżawy, no moim goła ziemia bez jakichkolwiek chwastów, od brzegów tylko coś się zieleni. W polu beton ale pod spodem mokro.

Ale odrazu po gruberze wyrownac talerzowka czy dopiero przed siewem? 

po samym gruberze duzo bardziej obeschnie

Kolega zrobił gruberem pod soję i czeka. Twierdzi, że jest wilgoć ale będzie siał 6 tonowym Kockerlingiem (plus masa nasion). Widziałem efekty pracy tej maszyny to nie wiem skąd ten klamot wilgoć wyciąga.

BTW twierdzisz, że po samym gruberze bardziej obeschnie? To może powałować po gruberze? Bo przecież jakoś ten gnój trzeba przykryć, nie zostawisz na goło bo po co i wozić wtedy? Moim zdaniem im więcej przejazdów tym bardziej suszysz.

No u mnie gruber jest bez talerzy sam wal, i robi takie "redliny", ze bardziej to obsycha

stary 4 belkowiec, bez skrzydelek

akurat kurzak bardzo dobre miesza z gleba, tak samo i talerzowka

wiec czesc pol juz mam zrobione gruber i odrazu talerzowka i czekam na siew za 1,5 tyg

a czesc nie wiem jak zrobic,

dzisiaj to pizdzi, to i tak rozworzenia nie ma

No jeśli tak może faktycznie lepiej wyrównać. Kukurydza powinna wzejść, przecież głęboko idzie i docisk tam jest, chociaż widziałem już taką z przepustami ale bardzo późno siana i finalnie poszło na wkład do biogazowni.

qq widziałem już posianą po wymarzniętym rzepaku to może by nie czekać, ale nie podpuszczam...

U mnie juz od wtorku niektorzy sieja, w tamtym roku wyrwalo sie kilku po 10 kwietnia i w tym roku zmniejszyli areal qq o ponad polowe...

jest aktualizacja pogody na koniec nastepnego tyg znowu przmrozki

Ty siejesz qq czy tylko soje? 

U mnie qq to kazda ilosc kupia (od sasiadow) na kurniki, a z soja to nie wiadomo jak zbyt

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się