gom

Pogoda

6,870 posts in this topic

@miwigos, nie jesteś pierwszym, który mi to mówi. Ale gdyby tak naprawdę patrzeć, to jakiej części ziemi w Polsce nie ma sensu uprawiać?

Cytat z pewnego źródła:

W skali kraju w Polsce gleby orne bardzo dobre i dobre(I-II) zajmują powierzchnię 3,7%, gleby IIIa I IIIb – 18%, gleby średniej jakości (IVa i IVb) – 35,2% oraz gleby słabe i bardzo słabe (V i VI) – 37,3% ogólnej powierzchni gruntów ornych. Gleby górskie zajmują 5%. W ogólnej powierzchni uzytków zielonych klasy najsłabsze (V i VI) zajmują aż 42,6%.

U mnie przeważa te 37 procent. Czyli można by powiedzieć, że jedna trzecia ziemi w kraju jest nieopłacalna w uprawie, a ci, którzy to robią, są czubkami. Ja jestem, bo dla mnie sensem uprawy nie jest zebranie 8 ton pszenicy ze wszystkich pól. Zbiorę 2 tony żyta i jestem zadowolony, bo wystarcza mi na moje potrzeby. I ja widzę w tym sens. Ale chyba nie muszę być z tego powodu zaliczony do innego sortu... 

@Pałuczanin, najgorsze piachy mam pod drzewami. Nie dla dopłat, bo mają ponad 20 lat. I nie dla zysku, bo musiałbym mieć większe powierzchnie na zysk i miałbym go dopiero teraz. A to, co mam, nawet dla mnie na opał nie wystarcza. Wolę trawy i zboża uprawiać. Ale sugestia zalesienia jest trochę nietrafiona. To tak samo, gdybym proponował Ci wykopanie u siebie stawów i wpuszczenie ryb. Zrobisz to, jeśli masz mokre tereny? 

Byłem wczoraj na terenach, gdzie mieszka nasz Kolega Lokizom. Stan gleby, jak u mnie, a radzą se ludzie bardzo dobrze, bo co mają zrobić? Jeśli to w czymś pomoże, to od dziś nie będę gadać, czy mam mokro, czy sucho. Tak dla dobrej zmiany... 

Marecki-coś się tak rozsierdził?

Sens jest póki sam go widzisz!

Wielkopolska tak ma,że tu wszystko musi być najlepsze,największe

(bodaj pod kościołem)ba:nawet puste przyczepy pod plandeką wleką

-niski bieg i kupa dymu-bo to niby uwlec nie może-MAGIKI nasze kochane

mokradła mam 0,07ha-staw to szwagier jak wróci z UK chce kopać

Edited by Pałuczanin81

Stawy na bagnach to raczej @miwigos i @ikcomas niech kopią chętnie rybkę by się zjadło ;)

A całkiem poważne to @Pałuczanin81 ma ŚWIĘTĄ rację "Sens jest póki sam go widzisz"

Mamy w kraju różne realia i jak to kiedyś pisaliśmy jeden ma cel 4 tony dla innego to porażka 

@jarkiprzecież miwigos na górce to mu spłynie :)

Wszędzie tak wieje?pryszczenia ne sposób skończyć

W maju uzbierało się 62 mm, mam 2 pola na których jeszcze 3 dni temu woda stała, ale mogłoby już popadać

Nadzieja w burzach dziś i jutro, niby tyle padało a sucho się zrobiło momentalnie, jednak w maju może padać co dzień a i tak nie będzie za dużo

Jeszcze Ci mało ??

Na jutro coś zapowiadają może choć znając życie to chyba nic z tego 

@Lokizom, jak tam u Ciebie? U mnie 3 litry spadły. Zawsze coś. 

Edited by Marecki
Błąd krytyczny.

Dawno nie padało... No ale teraz to już niech pada, opryskiwacz odczepiony.

U mnie 17 w 20 minut po ulewie,8km dalej nawet kropla. W kartoflach pełne redliny wody.

Edited by Daymon

Coś tu nie gra z tą pogoda w maju, wszędzie będzie urodzaj tylko tutaj gdzie najbardziej deszcz potrzebny nie pada

Ostatni opad był (lok. Słupsk) 9-go maja i nie był to deszcz,lecz śnieżyca...

@tomtom

dokladnie jak u mnie, padało jeszcze w nocy 10 maja(kropilo), kolega pod Koscierzyna dostał 25 mm wczoraj i przez noc. To był najwazniejszy deszcz, ktory niestety mnie ominął

Zaczyna się ruletka ja wczoraj miał szczęście tylko ta nawałnica narobiła strat 

Żyta na kiszke leżą rzepaki w ścieżkach przybite będą problemy ziemniaczki pływały 

Edited by jarki