Napisano Maj 19, 2015 · Zgłoś post Boogie nie stosowałem ale zerknąłem wygląda że to dobry pomysł Ja mam po capalo i po wirtuoz ale dopiero trzy tygodnie, muszę iść z lupą Ale nie sądzę że wytrzymam dłużej niż cztery tygodnie bo T1 spóźniłem U mnie już T1 przestał działać i pojechałem już T2 a flagowy dopiero się wyłania Myślę że zrobię tak samo nie czekając na flagowy Robiłem już tak wielokrotnie żeby zatrzymać infekcję Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 20, 2015 · Zgłoś post Wcześniej był duet star a teraz na liść flagowy na być ten topsin z tebu to koniec w pszenicy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 20, 2015 · Zgłoś post Nie wiem jak u Ciebie z presja chorób ale wątpie, że Topsin i tebu zabezpieczy Ci pszenicę na tak długo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 23, 2015 · Zgłoś post DTR, rdza zółta czy coś innego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 23, 2015 · Zgłoś post Brunatna plamistość to raczej nie jest bo brak charakterystycznych pawich oczek Wygląda to tak jak zauważyłeś na rdze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 23, 2015 · Zgłoś post 15 maja jeszcze nic nie było, były całkiem zdrowe podflagowe F2 i F1, i pojechałem tak jak mówiłem tego 15 maja tebukonazol + epoksykonazol. Jak 19 maja się przeszłem to byłem w szoku, podflagowe porażone juz tak jak widać. Zdiagnozowałem, że to rdza żółta i dałem 20 maja cyperkonazol + metkonazol bo niby są najskuteczniejsze na tą rdze, żeby ochronić flagowy. Na rdzę niby jest tebukonazol skuteczny ale najwidoczniej presja była zbyt duża, bo jak inaczej to tłumaczyc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 24, 2015 · Zgłoś post Napisz czym "dokarmiałeś' pszenicę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 24, 2015 · Zgłoś post Widocznie infekcja już była mocno zaawansowana Kiedy i co dałeś w pierwszym zabiegu ? Wydaje mi się że epoksykonasol to jeden z lepszych triazoli nie tylko na rdze, kilka lat szedł u mnie na pierwszy w capalo i zawsze było bez problemowo z rdzami Tebu też powinien sobie radzić z rdzą Po tej Twojej poprawce zwłaszcza cyprokonazolem o ile diagnoza jest słuszna infekcja powinna zostać zatrzymana Przypomniał mi się ubiegły sezon jak rolnicy jechali na pole zielonymi traktorami a wracali czerwonymi !!! Tak z czystej ciekawości W jaki sposób udało Ci się zrobić mieszaninę cyprokonazol+metkonazol Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 24, 2015 · Zgłoś post Na T1 dawałem prochloraz + fentropimorf w dniu 20.04, stanowisko jest po grochu. Dałem Artea + Osiris, wiem, że tam jest jeszcze epoksykonazol i propikonazol, ale pojedynczych substancji nie ma w żadnym srodku. O ile to w ogóle jest ta rdza, bo tak do konca to nie jestem pewien A co do dokarmiania to dawałem mikroelementy 2 razy ( Mn, Cu) z siarczanem magnezu, i raz odżywkę NPK Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 24, 2015 · Zgłoś post Jaka to odmiana pszenicy. czy na innych działkach w pszenicy masz podobnie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 24, 2015 · Zgłoś post pszenżyto Fredro i Tomko. Na wszystkich 3 działkach to samo, a może to nie grzybowe? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 16, 2015 · Zgłoś post Robicie T3 w pszenicach? po tych deszczach choroby mocno zaatakują Tylko pytanie czy warto jeszcze to chronić??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 17, 2015 · Zgłoś post U mnie nic nie popadalo także nie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 17, 2015 · Zgłoś post robiłem epoksy + tebu i szkodniki do tego ciągnik oklejony od robactwa wszelkiej maści, plon zapowiada się niższy może chociaż jakość lepszą złapie niż w zeszłym sezonie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 17, 2015 · Zgłoś post I właśnie o jakość mam zamiar spróbować powalczyć Wczoraj poszła menara i odżywka + pyretroid na skrzypionki Dzisiaj słońce i nie ma warunków do pryskania pszenica znów zwinięta Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 31, 2015 · Zgłoś post Wiecie może co się dzieje z tym pszenżytem ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 1, 2015 · Zgłoś post Te same objawy zauważyłem również na jęczmieniu, co to może być choroba czy szkodnik ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 1, 2015 · Zgłoś post Sąsiad ma całe pole żolte twierdzi ze to przez przymrozki mowi ze jeszcze sie odbuduje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 1, 2015 · Zgłoś post Wygląda jak po zaatakowaniu mącznialiem ale białej grzybni nie widać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 1, 2015 · Zgłoś post Dodam że te żółte liście ledwo się trzymają prawie odpadają , trzymają się na takich niteczkach że tak powiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 2, 2015 · Zgłoś post Jaka była zaprawa i po czym siane ??? Nasuwa mi się choroba płodozmianowa Czy nie jest to czasem zgorzel podstawy źdźbła? Jeśli nie to bierz łopatę i kop może to szkodniki np.łokaś garbatek czy ploniarka powinieneś coś wykopać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 2, 2015 · Zgłoś post Ja bym obstawiał tego kolesia: http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/masowe-wystepowanie-lokasia-garbatka,47470.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 2, 2015 · Zgłoś post Pszenżyto kupowane nowe pierwszy raz siane, ostatnio na tym polu był jęczmień Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 2, 2015 · Zgłoś post Wieloletnia uprawa zbóż po sobie, brak zapraw, za gęsty siew i za wczesny (klimat się zmienia), co roku cięta słoma, nasiona do siewu porażone grzybem, błędy agrotechniczne, biedne nawożenie a to wszystko powoduje nagromadzenie chorób i szkodników, u sąsiadów już żółkną zboża. Kiedyś były ziemniaki, buraki w zmianowaniu, każdy miał obornik, teraz trzeba walczyć. Popatrz dokladnie na strukturę gleby, są jakieś małe dziurki? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 3, 2015 · Zgłoś post Właśnie zwracałem uwagę czy są jakieś dziurki, ale nie ma jeden sąsiad mi powiedział że to mszyce, a inny znowu że to od przymrozków i bądź tu mądry , opryskam czymś na insekty i się zobaczy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach