pasio

Fungicydy

1,708 posts in this topic

W T3 z tanich to ja bym jednak wybrał triazole no epoxy jest chyba naj ale trzeci raz to przegięcie 

U mnie z triazoli na 1 tebu na 2 epoxy oczywiście plus dwie inne substancje za każdym razem 

A na T3 jak już pisałem chyba propikonazol i cyprokonazol ostatnio zapominamy o metkonazolu 

Samego metkanazolu nie dostanę, a menary pasowało by mi 0,5 l dać, ale to chyba trochę mało, no chyba że dodać trochę  tebukonazolu. 

Edited by ikcomas

Tak basf wali w ch.ja i nie chce sprzedawać caramby metkonazol w drogich mieszaninach cwaniaki 

Może faktycznie jak Kolega @maslak88 mówi daj jakiś corbel albo prochloraz będzie z innej grupy 

U mnie chlorotalonil się sprawdza ciut wcześniej nie wiem jak w T3 ale septorioza go nie lubi 

Chlorotalonil chroni przed nowymi infekcjami, tzn tworzy taką powłokę na liściu i zapobiega wnikaniu grzybów, triazole są wyniszczające a strobi wchodzi w roślinę i pewnie dlatego jest efekt "zieloności", tyle się dowiedziałem ostatnio.

Panowie co mogło ja  tak strasznie zjebac. 27-05 oprysk Artea 0,4l + Amistar 0,6 +siarczan magnezu 12kg+plonwit 1,5l+mocznik 5kg na 300l wody

20170605_174017.jpg

Aż nie chce mi się wierzyć że to dtr i to w takim stopniu. Więc czym to teraz zahamować?,najgorzej wygląda kilimanjaro.

Edited by ikcomas

Całe pole tak wygląda ? Szybciej nie widziałeś ? Takie pogrom liścia flagowego nie pojawia się z dnia na dzień...

Moja Arkadia jak patrzy się pod  słońce tez widać przebarwienia na liściach ale nic nie wywala na wierzch narazie

mocne triazole epoksykonazol, protiokonazol podleczą ale co zjadło to zjadło

Edited by barts

Jaką przerwę zrobiłeś miedzy pierwszym a drugim zabiegiem ? Nic już nie sprawi że zainfekowana tkanka stanie się żywa i zielona . Wyniszczające i zdroworozsądkowe podejście to  chyba epo .  Tyle że protiokonazolu solo to nie dostaniesz . 

Edited by witch5

Dlatego warto dać solo epoksykonazol + coś jeszcze np prochloraz tanio i dobrze

ae22dzx59.jpg

ar1187a6r.jpg

Przerwa między T1 a T2 TO 24 dni. 27-05 wyglądała tak20170526_202154.jpgna pole pojechałem dziś zobaczyć co się dzieje kilimanjaro prawie cała tak wygląda :( i do tego pojawiła się skrzypionka. Więc czym to teraz jechać by chociaż za hamować dalszy rozwój,jakiś konkretny środek?? To napewno nie po siarczanie i moczniku?

prochloraz też chyba nie działa interwencyjnie tylko zapobiegawczo, może lepsze by było coś z morfolin

Po moczniku to przypalone końcówki byś miał 

Jeśli chodzi o brunatną plamistość to jak wcześniej pisaliśmy trudny orzech do zgryzienia

W takim stadium choroby to ja się boję cokolwiek Ci doradzać bo będziesz miał ogromne koszty a czy będzie efekt ??

Bierz rano telefon i dzwoń do basf , bayer , syngenta oni coś muszą doradzić 

Moje pytanie to jaki tam był płodozmian że tak to wygląda i jeszcze atak gwałtowny 

Ale narobiłeś mi sraczki zaraz z rana jadę moją oglądać 

Jak byś gadał z basfOWCEM to nie daj sobie wmówić że epoxy jest taki cudowny 

Może owszem ale nie sam i nie z tiofanatem (duet ultra) to ich stara śpiewka 

Już szybciej z tebukonazolem i prochlorazem i myślę że bez strobi 

To tylko moje luźne przemyślenia :( :/ 

obawiam się że jarki ma rację . Czas na dobry i niestety droższy środek już minął . Teraz to musztarda po obiedzie . 

To co czekać aż dokona żywota? Rozmowa z nimi nie wiele zmieni bo każdy będzie mi wciskał swoje produkty a nie jestem w tym taki obeznany i nadal będe w punkcie wyjścia. Myślałem że ktoś miał podobną sytuację smilie2.gif

Kur... jakaś plaga najpierw ziemniaki teraz to. 

Edited by Daymon

Co jest z tym DTR w tym roku? Myślę, że nasz forumowy kolega @Florek mógłby coś więcej na ten temat powiedzieć

może duett star by tu pomógł, tylko to już 100 zł/ha

Edited by maslak88

Masz jakiś informacje odnośnie działania morfolin na brunatną plamistość ?