Sign in to follow this  
Followers 0
skoczek

Początki w rolnictwie

131 posts in this topic

W mojej okolicy malorolni to ci co robią wszystko byle jak, zawsze mają czas. Często w rozmowach z nimi gadają co ja na tym polu robie, twierdzą że to się nie opłaca, i obgadują za plecami. O takich ludziach mam niskie mniemanie, tak niskie jak ich plony.

Mam tak samo z takimi sąsiadami, teraz jestem numer jeden na językach ,ja pierwszy rok zacząłem prowadzić gospodarstwo , sąsiedzi teraz jeżdżą oglądają pole co ja robię .

I ja jestem na językach. A to dużo nawozu kupuję, a to stary traktor mam bez napędu z przodu i nie da się nim robić, a to nic się nie opłaca. A to jeszcze inne durnoty.

Zupełnie jak u mnie, ja też mam U-912 bez napędu. , i znam te docinki w stylu- z napędem to inna robota, bez napędu to nie ciagnik. Najlepsze jest to ze większość jeździ ciągnikami bez przedniego napędu :)

Panowie nie szufladkujmy ludzi pozostańmy przy tym "dzielą się na mądrych i głupich"

@mieto35

Ty też jesteś nowicjusz ?

Ale chyba masz doradcę Seniora ?

przecież takich cała wioska z reguły jest, bynajmniej w mojej okolicy

Wyrazy współczucia dla was-w mojej wiosce to tacy się dawno wykruszyli-zostali najlepsi(nawet po 12ha),reszta w budowlance, w Anglii,pod sklepem..i jakoś "nikt z głodu nie zdechł"-głosy,że coś się nie opłaca to były w końcówce lat 90-tych,teraz to dotyczy tylko TRZODY

Tu kazdy ma po 5-10 ha i plodozmian zyto- owies. Kto ma rodzinę to obrobi to po budowie a kto nie ma to pod sklepem zostawi doplaty

U mnie akurat tak źle to nie wygląda, bo teren dość mlecznie rozwinięty, więc uprawa w tym kierunku jest dość intensywna. A poza tym króluje żyto, bo jednak takie ziemie. Też są tacy, którzy pod sklepem stoją, ale całe szczęście jest ich mało i przeważają normalni gospodarze.

Cieszmy się że mamy jeszcze pseudorolników-nieudaczników

W niedługiej przyszłości reszta padnie i będzie jeszcze większa nadprodukcja

Moja wioska dość duży rozrzut-centrum nie rolnicze(kościół,szkoła,sklep,warsztat samochodowy i dwóch dużych 60 i 150 ha)reszta na przysiółkach-najmniejszy 12 ha reszta do 20 ha-jak ja,kilku po 40ha i ci nawet dorabiają jako przedstawiciele handlowi,dużo kawalerów,masa fikcyjnych dzierżaw za dopłaty-rozpiętość wsi 16 km-klasy od II do V(WIOSKA TYGIEL)

@jarki

Tak mam doradce ojca , ale bardziej bym powiedział w sprawach technicznych , przez parę lat sąsiad obrabiał nam razem ze swoim a my żeśmy płacili za usługi bo nie mieliśmy sprzętu , ojciec trochę wyszedł z obiegu odnośnie środków ochrony roślin , i tak dalej bo się tym tak przez ostatnie lata nie interesował . Rodzice myśleli o sprzedaży , ale sprzedać jest najłatwiej , i tak zacząłem od zera pomału maszyny kupuje i działam :)

@jarki jaka nadprodukcja ??? myślisz,że jak fachowcy pole przejmą to od razu full z niego wycisną...u mnie w okolicy już po "przemianach"

A u mnie ciągle w trakcie przemian dziś jest mieszanka na 2-3 tony

Kupuje dobry rolnik podnosi poziom gruntu NAWOZAMI i jest 8 pszenicy

@mieto35

Dobra decyzja za parę lat Ty i kolega @Florek będziecie pomagać młodym ;)

Przyjaciele, znacie jakieś dobre firmy przewozowe, które przewiozą mi rozsiewacz dwutarczowy z Dobina (gm. Wałcz) do Trzebnicy? zależy mi na tym aby sprzęt nie został uszkodzony.

Początki są różne w rolnictwie. Warto jednak szukać ciekawych rozwiązań aby w dobrym kierunku poszło wszystko. 

Dnia 29.11.2019 o 14:55, lokizom napisał:

@miwigos

A jak ktos ma kredyt a produkcja zrobi stop? Duzo na pewno juz bylo takich gospodarstw co przez to padly

Po co brali ile bank dawał,było mieć umiar ,ja takich nie żałuje co w 2-3 lata chcieli panami być,ja bez kredytów doszlem do tego co mam

mod edit: przeniosłem z http://forum.farmer.pl/topic/1029-ceny-trzody-chlewnej/?page=5

Edited by ikcomas
przeniosłem z "ceny trzody chlewnej"