jarki

Susza

898 posts in this topic

To w takim razie suszy u mnie nie ma. wczoraj w nocy i przez dzień 40 ml,

spokojnego opadu.

ooo już jest raport, dzisiaj wrzucili bo rano nie było. Ale stwierdzili wystąpienie suszy na terenie Polski, tyle że komisje (o ile gdzieś powołają) pewnie będą tylko tam gdzie próg przekroczony... Jedna dziesiąta, JEDNA DZIESIĄTA!!!! a tyle znaczy!!! ale masz pecha na całej linii

No bo dookoła były burze a tak naprawdę tutaj jest dużo mniej opadu niż w takim Lęborku czy Wejherowie. 20mm dostałem w tym okresie raportowania

Trza wystąpić o stacje pogodowe dla każdej wsi 

A mówiąc całkiem serio to sytuacja Kolegi dobitnie pokazuje 

Wielu z nas wie jak to wygląda np w Bydgoszczy leje co dzień 

Jak codzień to tez nie dobrze ,widać po południu Polski ,woda więcej start robi niż susza

W mojej okolicy rolnicy wiedzą (widza) że w tym roku większa susza niż w poprzednim. Trawy też nic praktycznie nie urosły 

Edited by lokizom

To już jest koniec marzeń o chociazby przyzwoitych plonach. Myslalem ze do niedzieli wytrzyma ale już prawie wszystkie zboża ozime skapitulowaly. Naprawdę szkoda robić T2

Tu poprawa sytuacji jest znaczna ale oziminy szału już nie zrobią 

Jare szaleją tylko bardzo mało zasiane 

Dokładnie jak wszystko się dobrze ułoży to pszenica ozima sypnie gorzej od rzepaku

-131 mm w drugim okresie, susza w jarych. Ale w jarych akurat suszy jeszcze nie ma !!! W reszcie już była i możliwe że dalej bedzie. Jak teraz przysuszy ten tydzien i nie napada do 10 czerwca to bedzie -200 w 3 okresie

I tutaj jest pokazana ułomność tego systemu. To na co zwracałem wcześniej uwagę, za długi pierwszy raport. U mnie dalej się kręci w okolicach -80.

Niedaleko Osia widziałem dziś ziemniaki suche w 2/3 pola. Pomyślałem, że czymś przypalił. Ale kawałek dalej kilku kolejnych miało ziemiory w identycznym stanie. Jest stanowczo za sucho. 

U sąsiada też są klapniete 

A jednak już dziś jęczmień jary miejscami już wizualnie cierpi. Na ziemi od sąsiada co mam to już nawet pół kawalka (m.in. niska zasobnośc w potas). Na polach które mam dłużej nie jest jeszcze zle, ale te 24 mm powoli się koncza

ciekaw jestem czy jak susza bedzie na niewielkim obszarze kraju to czy bedzie jakas pomoc, bardzo w to watpie

Ja też. Do tego w stacji napada 100 litrów więcej, niż na Twoim polu i czy w ogóle była susza...? 

teraz bedzię u mnie na pewno, nawet na rzepaku, bo nawet na stacjach nie napadało a przesuszył ten upał bardzo

Mnie akurat niezwykle zaskoczyło pszenżyto. Takie żółte w maju się zrobiło, tak okropnie wyglądało... Za miedzą sąsiada pszenżyto było jak z obrazka, a teraz na odwrót. Na dodatek musiałem je dać po sobie na polu, a wygląda jeszcze lepiej, niż rok temu. 

Bo to Rotondo :-). Obserwujcie uważnie na stronach Waszych gmin czy nie powołują komisji suszowych, nękajcie wójtów, burmistrzów, że taka komisja jest potrzebna. U mnie na przykład była od przymrozków i po cichu kasa będzie dla sadowników, truskawek.

Dnia 8.06.2019 o 14:38, ikcomas napisał:

Obserwujcie uważnie na stronach Waszych gmin czy nie powołują komisji suszowych, nękajcie wójtów, burmistrzów, że taka komisja jest potrzebna. U mnie na przykład była od przymrozków i po cichu kasa będzie dla sadowników, truskawek.

Panowie, jak macie objawy suszy to proste pismo to Urzędu Gminy na sekretariat czy też biuro podawcze- ze zwrotką. U nas pracownik odmawia przyjęcia zgłoszenia, nie chce wydawać druków itd. 
Jest szkoda pisać, męczyć rolników. Jak będą zgłoszenia od rolników wójt nie ma opcji , musi powiadomić wojewodę. 
Żadyn wójt nie ogłosi suszy jeśli nie będzie zgłoszeń od rolników. 

Ps. @jarki zgubiłem hasło do konta... Pomożesz?

Ciekawe czy obniżą prognozy plonu i czy do żniw podrożeje pszenica