gom

Pogoda

6,546 posts in this topic

... to się ciesz z tych 12 bo niektórzy nawet tyle nie mają...sąsiada 160m ode mnie nie było widać ... a maszyny umyte jak po karcherze :P jutro ponoć cały dzień ma padać...

Kilka dni temu 20l/m2 dziś w nocy 30l/m2 i kilka drzew odleciało waliło..... Groszki te na wierzchu już listki mają słonecznika jeszcze nie widać. Gryki nie zdążyłem zasiać.

Byłem dzisiaj tam gdzie mam siac rzepak (3 km od domu) i w polu sucho. W domu napadało 71mm ostatnio a tam jakby te burze nie trafily i wydaje sie ze moglo napadac np. polowe

... czy mnie i ansu ta sama burza pewnie zahaczyła... rzodkiew siana w czwartek zaczyna wschodzić...

A tu taki deszcz, że belowanie szło jak bajka. Słoma fajna krucha, będzie fajnie się ścielić i szybciej przerabiać w oborniku. Sąsiad siał poplon, to go w kurzu nie było widać. 

Trochę popadało, traktor umył się, kałuże na podwórzu powstały. Dzisiaj tylko rosa i wspomnienie deszczu podtrzymywane kałużami na drodze.

2mm opadu, to by było na tyle odnośnie siewu  rzepaku w tym roku, teraz ma się wypogodzić i ocieplić

Zanosi się że jednak będzie dramat  w tym roku

Edited by barts

Burak leży, samisiewy zbóż i rzepaku więdną. Gorczyca na poplony żółknie, a mój groch ze słonecznikiem siany 5 sierpnia jakoś dobrze się trzyma.

Zapraszam do mnie-23mm do rana."Ryję"na jęczmień (jednak orka),aż na 15 cm.

Pociemniało, zagrzmiałob ochłodziło się ledwo 26°C deszczu nadal zero. Nawet poplony zwiędły gdzie samosiewy pszenicy. Największy problem to jednak dziki niszczą cały mój wysiłek i pracę, nawet przydomowy ogródek