biedron

Własna żywność :)

679 postów w tym temacie

3P!???

Popić przed,pociupciać i popalić fajkę tuż po...;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Spotkali sie dwaj panowie po osiemdziesiątce i jeden do drugiego mówi,widzisz Franek co nam pozostało kiedyś mogliśmy 3 P, pić ,palić i pieprzyć , teraz zostało na 2 P , pierdzić i patrzeć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To jak o tym dziadku w burdelu co wybierał TA i TA :) ;) 

Wsadzą mnie na ta blondynka :D 

Panowie faktem jest że jesteśmy tym co jemy 

Dziś zbyt duże normy stawia farmacja my powinniśmy sami wiedzieć 

Jeśli zrobię kiełbasę to mogę ją powiesić na dwa tygodnie w pokoju 

Spróbujcie tak z kupioną w sklepie a ona ma przecież mnostwo konserwantów 

 

Edytowano przez jarki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

.... coś w tym jest bo jak znajomi biorą jajka ode mnie to też trzymają je czasem miesiąc i nic im się nie dzieje i to poza lodówką... kurom tylko trochę premiksu daję bo niestety przy tych cenach to niośność trzeba utrzymać(i tak mniej premiksu niż sąsiad ) ale poza tym to same zboża i warzywa jedzą...

Edytowano przez sapek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rodzina z Bydgoszczy całą pandemię kupowała jaja na targu od sprawdzonego eko-rolnika.Jak po pogrzebie wzięli wiadro jak ode mnie-to teraz ponownie przyjeżdżają.Już wirusa (w jajach też) się nie boją.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

... z tymi rolnikami na targu to jest różnie ja tam eko nie jestem ale tego nie ukrywam, produkuję na tyle na ile się da żeby wyjść jakoś na plus i nie pchać w to za dużo chemii.... a że są oszuści i ludzie im wierzą to już nie mój problem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wy to jesteście ze wsi ;) ile czasu kura się niesie i gdzie aż usiądzie na jajach !!

Nie no żartowałem ale po fermowych to kurczaki by miały wszystkie choroby od małego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Po tygodniu jedzenia prawie samych salcesonów jeszcze mi smakują ;) 

Wniosek jest prosty wyszło bardzo smacznie bo jedzą wszyscy o dziwo 

No może nieco za mocno rozgotowaliśmy i trzeba bardziej doprawić 

Teraz czas na kolejne wyzwanie Lisiecka (klasa S która nie rdzewieje) 

Niby bardzo prosta receptura ale czy w tej prostocie jest metoda? 

Mam nadzieję że jutro wędzenie będzie możliwe 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z moją zauważyłem, że uwędzenie to była połowa drogi. Właściwie jeszcze po trzech dniach podsuszania doszła tak odpowiednio. 

Wczoraj zapeklowałem mięso i we wtorek druga partia żywieckiej i też wyzwanie - kabanosy ;) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Puławska-Duroc!large.61f81ea5918ff_IMG_20220131_1835381.jpg.30b3585e55f9d2369461c31473733218.jpg

Edytowano przez Pałuczanin81
Duroc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@jarki 15° C i 56% wilgotności. Temperatura wg przepisu ok, wilgotność powinna być 80%, ale mimo to nie wyschła. Trzy batony właściwie jeszcze teraz wiszą i nie są przesuszone, czyli będą wisieć dalej. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Marecki u mnie jest 6-7°C i zbyt długo nie mogę trzymać może z 48 godzin 

Ale wykorzystam Twój pomysł i powisi na drążkach cały wsad z wędzenia 

W tym czasie też powinna trochę dojrzeć jeszcze tego nie testowałem 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W mojej 1/5 to mięso z golonki co mocno ją skleiło 

Zmierzyłem i temperatura 6,5° a wilgotność 79% 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak, ta golonka robi swoje. Już przy wyrabianiu to czuć. Jak byś żelatynę dodał do mięsa ;) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś gdy hodowałem indyki dodawałem golonki indycze. Też fajnie kleiło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To receptura na tą LISIECKĄ?Wg krakowskiego przepisu w większości z suchej szynki ma się składać,a Wy o klejeniu golonka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Za wykwintne wyroby, jak na mnie.

Wystarczy,że ostatni rok mięso swojskie nie z AgriPlusa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To wyroby, jak była przerwa w swoich.Mięcho z tuczu przemysłowego w lokalnej rzeźni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się