Napisano Marzec 16, 2016 · Zgłoś post Witaj @zylka_06 Zacznij od nawożenia azotowego tak na dzień dobry minimum 80N/ha Dalej sukcesywnie pytaj w odpowiednich tematach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 16, 2016 · Zgłoś post Witajcie, Mój pierwszy post na forum, Otóż sucha jesień i mroźna zima nie były łaskawe i na moim terenie pszenica dostała. Jesienne siewy były uprzedzone wapnowaniem pola oraz nawożeniem pod "korzeń". Siew 250 kg/ha pszenicy z centrali okazał się za rzadki. Ponadto mam wrażenie że zborze jest lekko w niskiej fazie wzrostu (porównując do pól gdzie siewy były tydzień wcześniej przed deszczem). Moje pytania: Jak zasilić zborze w takim kiepskim stanie. Co/kiedy/ jaka ilość Jaki zabieg oprysku dokonać. Mam wrażenie że chwast może przytłumić już na początku pszenice Co/kiedy/ jaka ilość Nie jestem specjalistą ds. rolnictwa, bardziej osobą która od kilku lat uprawia pole Poniżej przesyłam zdjęć https://drive.google...UTQ&usp=sharing Chyba żarty sobie robisz 250 kg na ha to o wiele za dużo nigdy nie sieję pszenicy ponad 200 kg często 150 i plon 8 ton Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2016 · Zgłoś post Zapowiadane ulewne deszcze na ten cały tydzień pokusiły mnie o podanie dawki jakościowej w postaci 100 kg saletry, było jeszcze trochę wilgotno, pobrała azot i nie wytrzymuje bo łącznie przekroczyłem 200N, końcówki liści poprzypalane, będzie to miało znaczący wpływ na plon? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2016 · Zgłoś post Cała nie wytrzymuje czy miejscowo gdzie słabsza ziemia ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 29, 2016 · Zgłoś post Cała, ale już jej przeszło, robi się niebieska Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 31, 2016 · Zgłoś post U mnie podobna sytuacja jak u @ikcomas. Również podałem 100 kg saletry na pszenicę, myślałem, że to saletra przypaliła, ale zostawiłem nie zasianą kontrolę i też poprzypalane, jednym słowem SUSZA. Dobrze że dziś popadało to trochę podreperuje sytuację. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 1, 2016 · Zgłoś post Nie wierzę że 100 saletry przypali pszenicę Jak sucho to zwyczajnie nie zadziała Przypalić może dolistne N zwłaszcza z fungicydami U nas to zawsze przypala tym co nie sieją :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 1, 2016 · Zgłoś post Zgadza się jak juz mówiłem na nie obsianej kontroli dzieje się to samo, werdykt- Susza. Mi brakowało doświadczenia żeby to ocenić, pszenicę uprawiam 2 rok. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2016 · Zgłoś post Koledzy w jakiej bezpiecznej dawce mogę dać siarczan magnezu+mocznik przy zabiegu na T3? (na kłos) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2016 · Zgłoś post Jeśli chcesz podnieść parametry ? To jest jedyny moment gdzie warto zastosować drogie odżywki azotowe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2016 · Zgłoś post W tej fazie nie jestem zwolennikiem wszelakich odżywek,tylko na choroby i szkodniki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2016 · Zgłoś post A czemu nie stosować w czasie kwitnienia,5% stężenie mocznika i siarczanu chyba nie zaszkodzi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2016 · Zgłoś post dużo nie pomoże, a czy może zaszkodzić? Warto ryzykować? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2016 · Zgłoś post Ważne,że nie nasza pszenica-jak zjara,a jak się uda to będziemy wiedzieć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 11, 2016 · Zgłoś post @miwigos Dlaczego jesteś sceptycznie nastawiony do odżywek w tym czasie ? Ja wręcz odwrotnie uważam że skoro mocno podnoszą parametry Muszą też podnosić plon Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 12, 2016 · Zgłoś post Ja odżywki azotowe i siarczan dawałem co roku i nie żałuje mam nadzieje że z mocznikiem też nie będę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 12, 2016 · Zgłoś post Zdania są podzielone nawet wśród fachowców co do okresu kwitnienia pszenicy .Znalazłem różne publikacje tak za jak i przeciw . Osobiście jadę 5% mocznika i odzywka plus to co akurat konieczne . Robiłem tak w zimówkach w tym roku również w jarej . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 12, 2016 · Zgłoś post W 2012 w trakcie kwitnienia dawałem"zupę" z odżywek,mocznika,fungicydu i nic się nie działo-tylko plon 5,05t/ha Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 12, 2016 · Zgłoś post Myślę że winy powinieneś poszukać gdzie indziej,jak nie przypaliło to napewmo podniosło plon i parametry. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 25, 2016 · Zgłoś post Rzucacie NPK pod korzeń na tej Saharze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 25, 2016 · Zgłoś post A dlaczego niby przez suszę zaniechać nawożenia Moja zasada jest taka sypię tyle ile wywiozłem z przedplonem Rok był kiepski plony słabe można odpowiednio ograniczyć NPK Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 25, 2016 · Zgłoś post Tu lud albo się spieszy,albo nie liczy na wykorzystanie w tym roku,bo niewiele widać rozsiewaczek...talerzówka i agregat uprawowo-siewny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 25, 2016 · Zgłoś post Zawsze byli tacy co tak im się śpieszyło że nie zdążyli z nawozem wiosną biała wszystko załatwi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 26, 2016 · Zgłoś post @jarki-Nie poruszałbym tematu-gdyby w tym roku nawożenia zaniechali gospodarze,którzy walili nawet po rzepaku Poli itp."z konkretnej pólki"-tu nie wszyscy są dziadami bez wiedzy i przyszłości-jak to sobie wyobrażasz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 26, 2016 · Zgłoś post Sucho to fakt. Ja mam NPK wysypany już po żniwach. Na polach gdzie zamierzam siać pszenicę a wcześniej był rzepak także nawozy wysiane po żniwach. Na nawożeniu nie oszczędzam :) Jedynie w tym roku oszczędzam na materiale siewnym, jest za drogo a zwrot nie wiadomo kiedy i ile wypłacą, poza tym C2 to dla mnie nie powinno się kwalifikatem nazywać, na pewno nie za te pieniądze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach