jarki

Chowacze słodyszek i....

1,149 posts in this topic

Dokładnie trzeba mieć na uwadze podobnika pryszczarek to nie problem musi być dziura po chowaczu 

A te brednie o tym że łuszczyny rzepaków hybrydowych są delikatniejsze to wymysł form chemicznych 

Ja do zabiegu na płatek daje herbicyd+cos na robale jak pierwsz łuszczyny się zawiążą (planuję jechać we wtorek) i jak 60% przekwitnie poprawka isektycydem,i wtedy już śpie spokojnie. A swoją drogą już dawno nie widziałem tyle pszczół na rzepaku.

Chowacze w bbch 59-61 groźne? Bo chyba tam nie będzie miał w czym dziurki zrobic

Nie ma łuszczyny nie ma problemu można tak powiedzieć 

Ale jeśli chowacza jest bardzo dużo to problem można już teraz ograniczyć 

Też macie taki potężny nalot pryszczarka? Całe chmary. Pierwsze łuszczyny już są, rzepak odżywiony Proteusem, robactwo wszelakie padło a gadziny nowe przyleciały ale z tego co piszecie powinno być ok.

U mnie nic nie widać ,pszczół też nie widać tylko na jednym polu co postawił mi ule,jakby pszczoły miały zapylić te setki ha rzepaku w mojej okolicy,to by nic nie urosło dobrze że samopylny

U mnie też nic nie widać-nawet rzepaku-sterczą tylko badyle

-na spodzie po 3 zawiązane łuszczyny

Dokładnie. W moim terenie zawsze mnóstwo chętnych pszczelarzy, trzeba przyznać ze zawsze przyjadą wcześniej i się zapytają a po jeszcze też się podzielą nektarem :D. Ogólnie to nie dałem żadnego smierdziela, progi nie były przrekroczone, a slodyszek zamiast zgryzac to zapylal już

Edited by lokizom

Tak tak czytałem to "dobra zmiana" nawet nie chce mi się tego komentować 

A takie DOBRE były przecieki z minrol wszystko już było załatwione :(

No przecie trzeba wspierać braci banderowców bo i tak mają ciężko z carem P . Przyjedzie ekologiczny z Czarnobyla . powrót do opcji coca-cola + ........  . 

@Wszyscy- nagarniemy F1 z przyczepy...

@lokizomtak reagowała zamierzchła odmiana Californium mod: dot. przeniesionego wątku http://forum.farmer.pl/topic/1183-popä™kane-znieksztaå‚cone-rzepaki/?page=3#comment-36001

Edited by ikcomas
przeniesienie wątku

Californium to była bardzo wdzięczna odmiana siał bym ją do dziś gdyby była w sprzedaży.

Też mam bardzo dobre wspomnienia z czasów tej odmiany 

Wtedy tu w mojej okolicy prawie wszyscy ją uprawiali 

Jak tam szkodniki podobnik i pryszczarek tu bardzo mało i kolejny sezon bez zabiegu na słodyszka 

Słodyszek standard,podobnik wygrzewa się na liściach jęczmienia oz.-

ciekawi mnie,że ciągnik NIC nie łapie?

U mnie słodyszka trochę jest, ale teraz to bardziej jako zapylacz, a chowacza takiego nasilenia jeszcze nie widziałem, dzisiaj pójdzie zupka

Dnia 21.05.2017 o 09:49, Pałuczanin81 napisał:

Tymczasem tiametoksam jest normalnie stosowany w zaprawach do buraków (ten sam neonikotynoid co był w Cruiser 322 FS)

https://bip.minrol.gov.pl/content/download/47350/267998/version/1/file/CRUISER SB_600_FS.pdf

https://bip.minrol.gov.pl/content/download/47509/268744/version/1/file/Cruiser_70_WS.pdf

Ten drugi ma bardzo szeroką rejestrację, m.in. do roślin kapustnych ale do rzepaku nie da się bo substancja czynna będzie działała przez cały rok i nie rozłoży się w 2-metrowym rzepaku. Reasumując zdecydowanie lepsza jest pepsi, w tym roku pewnie też się sprawdzi.

ma być ta nowa zaprawa z Dow-DuPont, przedstawiciel mi mówił, że rzepaki Pioneera będą już zaprawione, a jak z innymi to się okaże

Edited by maslak88

Chwyt marketingowy Pioneera?-różnica zauważalna w CENIE? paczki siewu

Edited by Pałuczanin81

Jak u was z chowaczem i pryszczarkiem,  u mnie sporo tego dobrze by było opryskać ,ale jak i czym , pewnie szkód narobię od groma , nawet mi przerobione lance nie sięgną , przydał by się samolot :)