Napisano Maj 19, 2017 · Zgłoś post Mnie w jęczmieniu oz. załapie T3 nim opryszcze rzepak- grupa triazoli to CO dokładnie/? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 19, 2017 · Zgłoś post 3 hours ago, jarki said: Do menary czy artei dodaje się strobi to standard ale jeśli robisz trzy zabiegi to na ostatni same triazole Przynajmniej ja tak robię od lat Teraz zastanawiam się czy nie użyć na niektórych częsciowo arteę zamiast menary. Te same substancje tylko mniej cypro. Zobaczę. Trzeciego zabiegu nie planuję robić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 19, 2017 · Zgłoś post Witam wszystkich dawnych użytkowników ppr :) Ja z triazoli planuję zakończyć ochronę tebukonazolem i historia pszenicy "zatoczy koło", bo ta sub. była też składnikiem zaprawy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 19, 2017 · Zgłoś post Cześć jak to Ktoś nazwał uchodźco :) ;) Triazole to bardzo dobry pomysł na zakończenie ochrony zbóż @Ando syngenta taki program miała przez długie lata i jakoś się sprawdzał Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 19, 2017 · Zgłoś post U mnie też miała iść taka mieszanina jak u @jarki , ale w tych samych pieniądzach wyszedł mnie Adexar plus i nie muszę mieszać kilku środków , ale skuteczność chyba nie będzie niższa ? Ale mam inny dylemat , byłem dzisiaj zobaczyć pszenicę i już liść flagowy wychodzi jest widoczny ,chciałem jeszcze raz ją skrócić , bo pierwszego skracania nie jestem do końca pewny bo było zimno, zostawiłem kawałek nie opryskany to tam jest średnio ok 5 cm wyższa , ta skrócona ma teraz ok 60 cm , przedtem poszło medax top 0,6 l + ccc 1l , teraz chciałem dać na części modus ok 0,3 l bo mi został z tamtego roku , a na drugą część medax top ok 0,5 l , i mam dylemat czy mogę to połączyć z adexarem plus , po ostatnim przypaleniu trochę się boję mieszać , ale pogoda nie pewna , jutro chciałem opryskać a po niedzieli deszcz zapowiadają . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 19, 2017 · Zgłoś post Też wykorzystałem końcówki modusa i medaxu w połączeniu z fandango i MgS . Żadnych przypaleń nie obserwuję . Przepis na przypalenie to tebukonazol + mocznik + modus i takie słoneczko jak dziś . Xemium które chcesz użyć i epo nie powodują takich rewelacji . Piraklostrobi też o to nie posądzam . W pełnej dawce wychodzi ci taka cena jak mikstura jarkiego ? Masz dobrego zaopatrzeniowca albo coś źle skalkulowałeś Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 19, 2017 · Zgłoś post Wcześniej planowałem dać Acanto 0,5 l - 91 zł +safir 0,8 l - 64 zł + gwarant 0,8 l - 40zł = 195 zł / ha , natomiast Adexar plus 1,5 l - 200 zł / ha minimalnie drożej . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 20, 2017 · Zgłoś post ok myślałem że dwa litry jedziesz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 20, 2017 · Zgłoś post u mnie na T2 będzie olimpus 1,2 i menara 0,4 tanio nie jest ale bardzo skutecznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 20, 2017 · Zgłoś post @mieto35 jesteś pewien że w tej dawce będzie lepiej ? Wyjaśni mi ktoś co to za cudna substancja ten fluksapyroksad ? Do olympusa epoxy mnie się wydaje że jest lepiej Choć może to subiektywne bo ja menare widzę na T3 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 20, 2017 (edytowany) · Zgłoś post @jarki tego nie wiem czy będzie lepiej , ale mam nadzieje że porównywalnie a nie gorzej , pełna dawka to masakra cenowa , podobno schodzą z dawką do 1,25 l jak idzie jeszcze T 3 , ja dałem 1,5 l i też planuję t3. Edytowano Maj 20, 2017 przez mieto35 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 20, 2017 · Zgłoś post Tam jest też niby najlepsza strobiluryna na septoriozę Trza pomyśleć mam jeszcze sporo czasu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 26, 2017 · Zgłoś post Liść flagowy jako termin T2 to dość szerokie okno i raczej umowny termin . Myślę że powinien decydować termin w jakim zrobiłeś T1 i ilość dni jaka upłynęła uwzględniając rodzaj użytych substancji i dawki . Dlatego właśnie jestem już tydzień po T2 i czysto . Teraz czekać na kłos i triazol + coś na skrzypki i mszyce . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 26, 2017 (edytowany) · Zgłoś post Więc nie ma na co czekać jutro t2 planuję dać arteę czy a może na t3 to lepsze rozwiązanie a teraz coś innego? Dziś strasznie wiało Edytowano Maj 29, 2017 przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 26, 2017 · Zgłoś post Pod koniec tygodnia też planuję T2 w pszenicach Pójdzie chyba jak było w planie chlorotalonil epoksykonazol i strobiluryna Choć podobno już są braki w hurtowniach i może trzeba będzie coś zmienić Jakiś propozycje na T1 był wirtuoz ?? Artea czy menara to jednak później Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2017 · Zgłoś post Na T1 poszedł tilt 24-04 Dziś w planach jednak Artea 0,4l + Amistar 0,6 będzie ok? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2017 · Zgłoś post Uparłeś się na tą arteę . Zostawiłbym ją na kłos jeśli będzie potrzeba a może być . Teraz do amistaru niedoceniany chlorotanonil dołóż i epo . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2017 · Zgłoś post T2 zrobione 25 maja, warunki wręcz idealne pochmurno i 18-19 C, początek liści flagowego, myślę że około wtorku wcześniejsze odmiany będą już się kłosić na piachach 5 kg Mocznik, 6,5 kg siarczanu magnezu jednowodnego, 50 ml ProAqua, 1L Duett Star + 0,5 L Amistar. 0,5L Optysil oraz 0,5 L Cynku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2017 · Zgłoś post @witch5 mamy podobne pomysły wiadomo Kujawsko-pomorskie :D co było na T1 ? @przem dlaczego duet star na T2 ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2017 (edytowany) · Zgłoś post @jarki wiadomo -stara gwardia ;) Pomysł na ten sezon ekonomicznie acz efektywnie . T1 tocata duo czyli stary juwel +prochloraz , T2 fandango, T3 tebukonazol albo solo albo + ??? Edytowano Maj 27, 2017 przez witch5 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2017 (edytowany) · Zgłoś post U mnie T1 prochloraz, fenfropidyna, propikonazol. T2 się wstrzymuje do deszczu, wydaje sie narazie czysto chociaż miesiąc minął. Planuje dac 0,8 epoksykonazolu + 0,7 azoksystobiny. Chciałem też dac Fandango albo Olympus,ale 20 zł drożej by wyszło, czy lepiej kto wie? Chce T2 zrobić mocny żeby utrzymał czysto do końca kwitnienia Edytowano Maj 27, 2017 przez lokizom Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2017 · Zgłoś post Do deszczu to w/g prognozy jeszcze jakieś dwa tygodnie . Tak długo to nawet SDHI nie trzyma . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2017 · Zgłoś post No dobra substancja niby nowa a jednak grupa chemiczna dawno już znana pytanie dlaczego wcześniej zapomniana ? Dziś hit cenowy pewnie kolejny przekręt czyli produkcja tania a dla nas oczy wyłażą Teraz moje pytanie jak to się ma do efektów ? Nie stosowałem z racji mojego płodozmianu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2017 · Zgłoś post Jesteś jednym z niewielu którzy wiedzą że płodozmian to element ochrony tak jak zabiegi chemiczne albo wiedzą ale zamiast tego jest już tylko następstwo roślin np. zbożowych do rzepaku w stosunku 2 do 1 tak jak u mnie odkąd ograniczyłem produkcje warzyw i ziemniaka . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 27, 2017 · Zgłoś post Ja też musiałem przyśpieszyć t2 poszło 22 maj , dzisiaj poszły odżywki mam nadzieję że jutro nie będzie ruda :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach