Napisano Sierpień 19, 2016 · Zgłoś post Yara ma w swoich produktach również nitrofosy, także jest możliwość aplikacji nawozu nawet pogłównie i przynosi to efekty. Czy też wedle technologii yara aplikacja pogłówna jako podstawowa fosforu, no jak dla mnie bezpieczniej i pewniej jest dać pod korzeń. Jednakże taką technologię mają popartą doświadczeniami i to się sprawdza. Każdy coś wybierze dla siebie :) @lokizom fosfor dokładnie ten sam w każdym ich produkcie. @Pałuczanin81 Jest różnica między Lubofosami i Lubofoskami. No i mają dużo produktów, które można podzielić na dwie grupy: w miarę oraz never ever. Myślę, że temat rozpuszczania składników w nawozach jest opisany wyżej dość dobrze. Rozpuszczalność tyczy się wszystkich składników we wszystkich nawozach-najlepiej czytać etykietę produktu przed zakupem, przed każdym zakupem ponieważ zmiany są ciągłe i trzeba to mieć pod kontrolą. Nie chciałbym negować produktów bo mają swoich zwolenników, mogę wskazać bardziej efektywny, ekonomiczny w mojej opinii :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 19, 2016 · Zgłoś post Jeśli dotarliśmy do ekonomi to jesteś zwolennikiem stosowania NPK czy może potasu fosforu osobno w nawożeniu przedsiewnym ? Oczywiście rozumiem że badania gleby i zasobność składników to temat osobnej dyskusji . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 19, 2016 · Zgłoś post A jakie nawozy są do porównania pod kątem ekonomicznym? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 19, 2016 · Zgłoś post @radzio może jednak podziel te nawozy z LUBONIA na dwie grupy według kryterium wspomnianego powyżej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 19, 2016 · Zgłoś post luboń to się nadaje do utwardzanie polnych dróg Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 20, 2016 · Zgłoś post Myślę o systemie zamiast polifoska 6 przy wysokiej i bardzo wysokiej zaworości potasu i fosforu w glebie kl II i IIIa ph 6 pod rzepak na siernisko zamiast mocznika 500kg wapna węglanowo magnezowego gradeIII i sól potasowa plus saletra posiewnie żeby uniknąć reakcji mocznika z wapnem bez fosforu a po po rzepaku z kolei pod pszenice fosforan amonu bez potasu . Co sądzicie ? Dodam że słoma czy po rzepaku czy po zbożu zostaje zawsze na polu . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 20, 2016 · Zgłoś post Nie za bardzo komplikujesz sobie życie :( Ultra 8 dziś rozsiana + parę kilo soli ;) Siało się całkiem dobrze choć miałem wątpliwości Na pierwszy rzut oka wydaje się dość drobna i nieco pyłu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 20, 2016 · Zgłoś post po rzepaku też daję tylko polidap, bez potasu. Pamiętam, że brałem tą ultra 8 jak nawozy npk stały grubo ponad 2000/t. Nie dałem dużo, bo 200 kg, ale wyniku na tym kawałku jeszcze nie poprawiłem, sypiąc duzo wiecej w kolejnych latach. Stosowałem pozniej tylko korn-kali i polidap. Za rok chyba sie przerzuce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 21, 2016 · Zgłoś post Na ciebie jarki to zawsze można liczyć :) - krótko i na temat . Może racja ot takie dywagacje chłopka -roztropka . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 21, 2016 · Zgłoś post :) mówię co myślę :P Od wielu lat mam trzypolówkę i po rzepaku nie daję nic PK Natomiast już rok przed uzupełniam słowem w dwa lata sypie tyle co powinno być w trzy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 22, 2016 · Zgłoś post @jarki Fajny sposób. Zbliżony do systemu niektórych gosp niemieckich gdzie cały potas, który powinno się zastosować w płodozmianie stosują pod roślinę najbardziej wymagającą. Np. 500 kg czystego potasu pod rzepak a później pod pszenicę i jęczmień nic ;) Jednak nie sprawdzałem tego w Polsce, nie mam do tego warunków. Może gdybym miał więcej ha ;) @lokizom Korn-Kali i polidap to podstawowe nawozy, które używam od lat. Jednak przyszedł czas na poszukiwanie lepszego fosforu i tak się złożyło że poszła ULTRA 8, chociaż gdybym miał możliwość w swoim rejonie zakupu ULTRA Dapu to bym go kupił. Jednak w dzisiejszych czasach albo kupujesz cały samochód towaru albo wcale, a sąsiad się decydował i nie mógł zdecydować. No i trzeba było przerwać monotonię nawozową :) Jednak Korn-Kali przed zimą na uzupełnienie potasu pójdzie bez dwóch zdań. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 25, 2016 · Zgłoś post Stosowaliście suprofos z roku na rok gorsza jakość bardzo dużo pyłu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 25, 2016 · Zgłoś post Damian Już kiedyś tu pisaliśmy o kiepskiej jakości tego nawozu U nas bardzo dużo rolników to sypie pod rzepak ze względu na cenę i skąd 5:10:25 Osobiście tylko raz wiele lat temu właśnie ten i pod rzepak ale powód był inny To był mój pierwszy rzepak i zasób gotówki ZNIKOMY jak to bywa z pierwszym rzepakiem Jego charakterystyka odstrasza http://fosfan.pl/wp-content/uploads/sites/2/2015/02/FOSFAN_karta_nawozu_rolniczego_SUPROFOS_251.pdf Z czego oni to robią ??? ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 25, 2016 · Zgłoś post Gorszy był Dominator z Dalgety Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 26, 2016 · Zgłoś post @jarki Widzę, że każdy choć raz musiał spróbować nawozu gorszej jakości żeby później przez rok dojrzeć i przyznać się, że popełnił błąd :D Też kiedyś to kupiłem, powód prozaiczny-handlowiec w tarapatach a i ja finansowo ległem. Jeżeli ktoś ma wynawożone pola to jeden rok oszczędności nie wpłynie na spadki plonu praktycznie wcale, no może 10-15%. Przy założeniu że nie będą oszczędzać na śor. 1 osoba lubi to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 26, 2016 · Zgłoś post ...i każdy RAZ musiał spróbować braku nawożenia P-K itd. przez kilka lat Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 26, 2016 · Zgłoś post @radoslaff Właśnie tak było w moim przypadku :P Dziura budżetowa i pomysł na pierwszy rzepak Dostałem w dogodnych warunkach płatności Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 27, 2016 · Zgłoś post Pod jęczmień hybrydowy Lubofoska 4-12-12 po rzepaku idzie-pszenica po buraku to ULTRA 8 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 27, 2016 · Zgłoś post A ja wychodzę z założenia że jak mam siać byle co to lepiej nic nie siać, bo wywalić pieniądze w towar do utwardzania dróg to lekkie nieporozumienie pod rzepak 110 P 210 K + superfosfat prosty , głownie siarka , częściowo na jesień dać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 27, 2016 · Zgłoś post @barts wszyscy chwalą,a ty masz uwagi do ULTRA 8-20-30 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 27, 2016 · Zgłoś post Uwaga dotyczyła lubofoski Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 27, 2016 · Zgłoś post Aktualnie lubofoska 1040,Ultra 8-1530..przeliczyć "na cenę składnika"to dopiero masakra na korzyść ultra Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2016 · Zgłoś post Dostałem w końcu wyniki badania gleby , i jest trochę kiepsko z fosforem , potasem i magnezem , ph o dziwo jest dobre od 6,2 - 6,6 , i w tym roku poszło wapno węglowe 4 tony na hektar, I teraz na przykład pod jęczmień jary jak się teraz do tego zabrać fosfor niski , potas niski , magnez średni , sypnąć coś teraz na jesień przed orką ?. A w pszenicy da się jeszcze uzupełnić fosfor i potas jak jest zasiana , magnez wysoki , pod korzeń poszło Npk 7-20-30 350 kg /ha. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2016 · Zgłoś post zalezy jaka klasa gleby.mozna sypnac pk na zime Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2016 · Zgłoś post Klasa 4a, 4b , gleba średnia i ciężka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach